afbeelding uit de strip Krazy Kat
Beginpagina
Nieuw op de site
Blog

Publicaties
Vertalingen online
Recensies

Shakespeare
John Donne
Edmund Spenser
Philip Roth
Cynthia Ozick
Henry James

Downloads
Links
Live ondertiteling
Contact
Zoeken


Statistieken/Privacy

Philip Roth

Al sinds mijn studietijd ben ik een groot liefhebber van het werk van Philip Roth. In 1994 ben ik afgestudeerd met een scriptie over zijn Zuckerman-romans. De tekst daarvan staat hier online.

Verder een stukje over wat Roths beste werk is, onder het kopje Roths 'Late Years'; en een bespreking van Roths nieuwste roman Exit Ghost.

Doctoraalscriptie

Mijn scriptie, The Theatre of the Self, was geen wetenschappelijk onderzoek maar een lang essay van 20.000 woorden. Ik heb het voor de website opgedeeld in negen delen.

Als ik de scriptie nu zou schrijven, zou het vast een heel andere tekst worden. Maar herschrijven is onbegonnen werk, en vertalen tamelijk zinloos. Ik plaats hier dus de Engelse tekst zoals ik die in de winter van '93-94 heb ingeleverd bij mijn toenmalige docent Derek Rubin.

Het zal overigens niet interessant zijn voor wie de besproken romans (The Ghost Writer, Zuckerman Unbound, The Anatomy Lesson en The Counterlife) niet goed kent. In de tekst geef ik geen korte samenvatting van de inhoud van die romans, ik ga ervan uit dat de lezer ze al kent. Ga dus eerst snel de Zuckerman-romans lezen. Je zult je niet vervelen!

Ik waarschuw vooral iedereen die The Ghost Writer nog niet heeft gelezen: in die roman zit een verrassende wending die je niet moet laten verpesten door erover te lezen vˇˇrdat je het boek zelf hebt gelezen.

Als je de scriptie liever uitprint, kun je hier een pdf-bestand downloaden.
deel 1 >>English

Roths 'Late Years'
Over Exit Ghost

doctoraalscriptie:
deel 1
deel 2
deel 3
deel 4
deel 5
deel 6
deel 7
deel 8
deel 9
bibliografie
download