Beginpagina
Nieuw op de site
Blog

Publicaties
Vertalingen online
Recensies

Shakespeare
John Donne
Edmund Spenser
Philip Roth
Cynthia Ozick
Henry James

Downloads
Links
Live ondertiteling
Contact
Zoeken


Statistieken/Privacy

Downloads

Autocorrectie Spot

Hier kun je een lijst met correcties voor meer dan 15.000 tikfouten downloaden die ik in de loop der jaren heb samengesteld. De lijst is vooral tot stand gekomen tijdens het werken in FAB, maar blijkt nu zelfs nog beter te werken in het ondertitelprogramma Spot.

Klik hier voor mijn oude autocorrectielijst uit de tijd van Spot 4 (2013).
Klik hier voor een door Peter Bosma bijgewerkte lijst die meteen geschikt is voor Spot 6 (zie hieronder).
Klik hier voor een autocorrectielijst voor het Engels (ca 500 items).

Mijn lijst bevat niet alleen correcties van veelgemaakte tikfouten, maar ook afkortingen die ik graag gebruik om lange of lastig te typen woorden niet zelf te hoeven intikken. Om een indruk te krijgen van welk soort afkortingen dat zijn: een groot aantal ervan staat apart in dit bestand.

Uitleg: Spot 4

Autoreplace-items worden door Spot 4 opgeslagen in het bestand arf.dat in de datamap.
(In Windows XP is dat: C:\Documents and Settings\[GEBRUIKER]\Application Data\Spot Software.
In Vista is het iets als: Users\[GEBRUIKER]\AppData\Roaming\Spot Software.)

Arf.dat is eigenlijk gewoon een tekstbestand. Als je wilt zien wat erin staat, kun je het openen in Microsoft Word of (liever) Kladblok of een andere platte-teksteditor (zoals Editpad). Je kunt de lijst dan ook bewerken.

Om je eigen lijst door de mijne te vervangen: Sluit Spot af. Ga naar de datamap en geef het bestand arf.dat een andere naam. Kopieer vervolgens het hier gedwonloade arf.dat naar de datamap.

Let op: doe dit alleen als je werkt met Spot 4.4 build 12 of hoger! Oudere versies van Spot kunnen zo'n grote lijst nog niet aan. Spot kan dan crashen als je in het menu naar 'Tools | Autoreplace...' gaat. Het versienummer vind je in het menu onder 'Help | About Spot'. Controleer daar dus eerst of je de juiste Spot-versie hebt voordat je met arf.dat gaat rommelen!

De instructies voor Spot 5 zijn hetzelfde als voor... Spot 4 of Spot 6. Een van de twee. Even uitproberen.

Spot 6

Voor Spot 6 is het recept hetzelfde, met één verschil: het bestand arf.dat heet daar autreplace.dat. Je kunt mijn oude bestand gebruiken en hernoemen, of het nieuwe en bijgewerkte bestand van Peter Bosma gebruiken, dat al meteen de goede naam heeft.

(Tip: in Spot 6 is de autoreplace-functie sterk verbeterd doordat je met de sneltoets in één keer nieuwe items aan de lijst kunt toevoegen.)

Aanpassen

Om je eigen lijst met die van mij samen te voegen, moet je de bestanden openen in een teksteditor, de lijsten bij elkaar in één bestand plakken, en die lijst alfabetiseren. Dat is belangrijk, anders kan Spot er niets mee. (Automatisch alfabetiseren kan onder meer in Microsoft Word of in een programma als Editpad.) Het dan ontstane bestand sla je op als arf.dat of autoreplace.dat (afhankelijk van je Spot-versie) in de datamap van Spot.

Autocorrectie
Spot
FAB
Eudora
Thunderbird
Microsoft Word
Open Office